Здравейте,
знаете ли къде мога да намеря бланка/електронен формат на декларацията за методиката за разпределение по разумен метод на направените преки разходи за стоките/услугите за лично ползване?
Здравейте,
фактурата трябва да се включи в дневника за покупките в месеца, в който направите плащането по нея.
Няма специални санкции при забавяне на плащането при касовата отчетност.
При известие в чуждестранна валута, какъв валутен курс е редно да се ползва при осчетоводяване на известието?;
- курсът от датата на фактурата, към която се издава известието?
- курсът от датата на известието?
Доколкото разбрах аз, четейки и осмисляйки логиката, доставчика ще внесе цялото ДДС, а клиента ще ползва ДК, след като плати, като сам си състави протокол.

Ако доставчикът е регистриран по режима за отчитане 'Касова отчетност", той ще издаде протокола по чл. 151, когато клиентът му плати.
Ако доставчикът не е регистриран, но клиентът е регистриран, тогава клиентът издава протоколът по чл.151 при плащане.
Нека да обсъдим и още една ситуация: Ние сме лице, *не прилагащо* режима за Касова отчетност (регистрирани сме по ДДС) и получаваме фактура от доставчик, който *прилага* режима, но този доставчик е и наш клиент - т.е. правим протокол за прихващане на задължение срещу вземане в следствие на което остава салдо за плащане към доставчика. В този случай доставчика трябва ли да издаде протокол във връзка с право на ползване на данъчен кредит за размера на прихванатата сума или след прихващането вече не може да се приложи режима КО?

За продажби, чието плащане не се извършва по банков път, режимът Касова отчетност не се прилага ( чл. е а, ал.2, т.10 от ЗДДС). Т.е. във вашия случай фактурата няма да е в режим Касова отчетност и протокол не е необходим.
да, за изключените доставки-ясно че е така. Но ако дадена доставка може да е в режим касова отчетност, доставчика има ли право да я отчете като стандартна продажба, не по касова отчетност. Примерно ако купувачът не иска да купува в такъв режим
Ако съм ЮЛ регистрирано по режима за касова отчетност, винаги ли издадените от мен фактури (по сделки влизащи в обхвата на режима с местни лица с плащане по банка), трябва да са с вид 'фактура-касова отчетност' или мога да си избирам дали дадена фактура да е в режим  касова отчетност или да е обикновена фактура?
Здравейте,
когато има издаден протокол по чл. 151в, ал.3 , но в последствие за фактурата,на база на която е издаден протокола, се издаде кредитно известие, какъв документ трябва да издадем, за да коригираме и протокола?

Преди малко ми се обадиха от НАП във връзка със запиването, което направих до тях за коригиращите протоколи. Тези протоколи, които се издават на база кредитно известие, трябва да влязат с дневника със същия код на документ, с който код е влязал първоначалния протокол като обаче стойността на новия протокол трябва да е отрицателна.

Напр.
имаме протокол по чл.151в, ал.4 за 100 лв ДО и 20 лв ДДС, този протокол влиза в дневника с код 91.
по фактурата, за която е пуснат протокол, се издавава кредитно известие за 20 лв ДО и 4 лв ДДС.
за кредитното известие се издава според ЗДДС протокол по чл.104е, ал.4 с намаление 20 лв на ДО и 4 лв на ДДС. Този протокол трябва да влезе в дневника с код 91 и със стойности минус 20 лв ДО и минус 4 лв ДДС.
Още нещо се сетих, протоколите по чл. 151, влизат в дневниците с номера на фактурата по която се издават, а с каква дата влизат с датата на протокола или с датата на фактурата (имам предвид колона 'ДОкумент-дата' в дневника)?

Според мен трябва да е същия код като на първоначалния протокол.

И аз така си мисля, но не съм сигурна. Писах и до НАП, но нищо не са ми отговорили..
В този случай се издава протокол по чл.104е, ал.4 ППЗДДС. Колежката Ви е написала какви са неговите задължителни реквизити в тези шест точки по-горе .

А този протокол с какъв код влиза в дневниците по ДДС? Виждам кодове за новите протоколи за изискуемост, но за протокола по чл104е не виждам код:
а) код "91" - Протокол за изискуемия данък по чл. 151в, ал. 3 от закона; - при плащане
б) код "92" - Протокол за данъчния кредит по чл. 151г, ал. 8 от закона или отчет по чл. 104ж, ал. 14 от правилника;
в) код "93" - Протокол за изискуемия данък по чл. 151в, ал. 7 от закона с получател по доставката лице, което не прилага специалния режим;
г) код "94" - Протокол за изискуемия данък по чл. 151в, ал. 7 от закона с получател по доставката лице, което прилага специалния режим. - при прекратяване на режима
Пак се издава протокол - ППЗДДС чл.104е, ал.4 При намаление на данъчната основа на доставка или при развалянето на доставка, за която е издаден протокол по ал. 3, лицето издава нов протокол, който задължително съдържа:
1. номер, съответстващ на номера на фактурата, към която се издава;
2. дата на издаване;
3. основанието за издаване на новия протокол;
4. номер на кредитното известие;
5. намалението на частта от данъчна основа на доставката;
6. намалението на данъка.


Благодаря за отговора ви!
А този протокол, който се пуска по кредитното известие, пак ли е протокол по чл. 151в, ал.3, но с различни реквизити или е друг вид протокол?
Здравейте,
когато има издаден протокол по чл. 151в, ал.3 , но в последствие за фактурата,на база на която е издаден протокола, се издаде кредитно известие, какъв документ трябва да издадем, за да коригираме и протокола?